The trip to Austria

THERMALSPRINGS (GREECE)PART1

Ioannou Iezekiil  – Jekil

________________________

From the Comenius Assistants in Italian schools:

Conor O’Grady, Edward Brech, Damla Basat

 

Έκθεση για την μετακίνηση στην Αυστρία

στο Graz

στα πλαίσια του προγράμματος Comenius

ThermalspringsinEurope.

 

Τη Δευτέρα 4/4/2011 μετά από δύο ώρες πτήση φτάσαμε στη Βιέννη όπου μας περίμενε ομάδα υποδοχής του σχολείου St.Martin και στη συνέχεια μεταφερθήκαμε μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες στο Graz όπου βρίσκεται το σχολείο που συνεργαζόμαστε.

Μετά από το δείπνο και τη γνωριμία με τη διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας.

 

Την Τρίτη 5/4/2011 ξεκινήσαμε μετά το πρωινό για τη νότια Στυρία όπου επισκεφτήκαμε κατ΄αρχάς τα θερμά λουτρά του Blumau ένα συγκρότημα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής σε ένα απέραντο χώρο. Περιηγηθήκαμε μέσα στις πολύχρωμες κατοικίες που είναι χτισμένες μέσα σε μικρούς λοφίσκους και χρησιμεύουν για τη διαμονή των τουριστών που επισκέπτονται τα λουτρά.

Το δεύτερο τμήμα της ξενάγησης ήταν επίσκεψη στο εργοστάσιο Zotter όπου παράγεται οργανική σοκολάτα. Μας έγινε ενημέρωση με προβολή για την παραγωγή της πρώτης ύλης και είχαμε την ευκαιρία να δούμε τους παραγωγούς να συλλέγουν τους καρπούς του κακάο. Στη συνέχεια δοκιμάσαμε πάνω από τριάντα είδη σοκολάτας καθώς περιηγούμασταν μέσα στο εργοστάσιο.

Επόμενη στάση για γεύμα και καφέ ήταν το κάστρο στο Kapfenstein που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της περιοχής και από όπου μπορείς να δεις όλη τη νότια Στυρία και τα σύνορα με τη Σλοβενία.

Το απόγευμα φθάσαμε στο Radkersburg όπου βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά spa στην Αυστρία και είχαμε την ευκαιρία για λίγη άσκηση στην πισίνα και χαλάρωση.

Επιστρέψαμε στο σχολείο στις 10 το βράδυ.

 

Την Τετάρτη 6/4/2011 το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στην πόλη του Graz και στα μνημεία που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και προστατεύονται από την Unesco. Επισκεφτήκαμε το φημισμένο κάστρο του Eggenberg και ξεναγηθήκαμε στους απέραντους χώρους και δωμάτια πολλά από τα οποία είναι διατηρημένα από την εποχή που οι κάτοικοί του αυτοκράτορες και άρχοντες της Αυστρίας το κατοικούσαν.

 

 

Η περιήγηση στην πόλη του Graz έγινε με τραμ και καταλήξαμε στην κεντρική πλατεία όπου μας έγινε ξενάγηση του κέντρου της πόλης. Το απόγευμα εκπρόσωπος του δημάρχου της πόλης μας υποδέχθηκε στο δημαρχείο μας μίλησε για την πόλη του και τα ιστορικά της μνημεία και παρέθεσε μικρό γεύμα προς τιμή μας.

Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο γνωστό ρολόι του Graz που βρίσκεται στο ψηλότερο τμήμα της πόλης και θαυμάσαμε την υπέροχη θέα που έφτανε αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Επιστρέψαμε στο σχολείο στις 8 το βράδυ για δείπνο.

 

Την Πέμπτη 7/4/2011 το πρωί έγινε το πρώτο meeting όπου κάθε σχολείο παρουσίασε τις εργασίες του για το πρώτο τμήμα του προγράμματος και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, στις αίθουσες διδασκαλίας, μαγειρικής, στους ξενώνες των κοριτσιών, και σε άλλες αίθουσες όπου διδάσκονται σιδέρωμα, ράψιμο και  κέντημα. Το σχολείο είναι τεχνική σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και οικιακών γνώσεων και τα παιδιά διδάσκονται εκτός από λίγα μαθήματα γενικής παιδείας (γλώσσα, λίγα μαθηματικά, ξένες γλώσσες και πληροφορική), μουσική, περιποίηση βρεφών και ηλικιωμένων, όλες τις απαραίτητες εργασίες του νοικοκυριού. Στη συνέχεια αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε γενικό λύκειο δύο χρόνια και να δώσουν εξετάσεις για το πανεπιστήμιο.

Η υπόλοιπη μέρα πέρασε με δραστηριότητες καθηγητών και μαθητών που περιελάμβαναν μαγείρεμα, παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες.

Η βραδιά έκλεισε με γιορτή που παρέθεσε το σχολείο με γεύμα, παραδοσιακά συγκροτήματα της περιοχής που τραγούδησαν και χόρεψαν προς τιμή μας.

 

Την Παρασκευή 8/4/2011 έγινε το δεύτερο meeting στο σχολείο και συζητήθηκε η πορεία των εργασιών του προγράμματος καθώς και οι τρόποι επικοινωνίας των ομάδων.

Το μεσημέρι αργά επισκεφθήκαμε βόρεια του Graz στην περιοχή Silberberg σχολείο στο οποίο οι μαθητές μαθαίνουν την παρασκευή οίνου, καλλιεργούν και πουλάνε το κρασί που παράγουν.

Αργά το απόγευμα μετά από μια μικρή στάση σε μικρή βιοτεχνία παραγωγής λαδιού από κολοκύθες, ένα λάδι με ιδιαίτερη γεύση, γευματίσαμε σε παραδοσιακό εστιατόριο της περιοχής.

Επιστρέψαμε στις 8 το βράδυ στο σχολείο  για να ετοιμαστούμε για την πρωινή μας πτήση από Βιέννη.

 

Σάββατο 9/4/2011 αναχωρήσαμε από το σχολείο στις 6 το πρωί με ανάμικτα αισθήματα χαράς, ικανοποίησης, συγκίνησης αλλά και λύπης γιατί τελείωσε μια εβδομάδα που μας γέμισε με γνώσεις και μας έφερε πιο κοντά στη ζωή και τις παραδόσεις του Αυστριακού λαού.

 

Παιδαγωγικά οφέλη και συμπεράσματα

 

Τα προγράμματα Comenius συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη προσφέρουν ευκαιρίες σε μαθητές και καθηγητές να έρθουν σε επαφή με λαούς και χώρες γνωρίζοντας την κουλτούρα τους αλλά και τις συνθήκες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν.

Συγκεκριμένα οι μαθητές και οι καθηγητές συνεργάστηκαν στο θέμα του προγράμματος και είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το μεγάλο πλούτο της Ελλάδας σε φυσικές ιαματικές πηγές καθώς και να ανακαλύψουν  τα ιστορικά στοιχεία τους από τους αρχαίους χρόνους.

Στην Αυστρία ήρθαν σε επαφή με μαθητές από πολλές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Αυστρία), συζήτησαν τα προβλήματά τους, σύγκριναν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, έκαναν φίλους και γνώρισαν μια χώρα τόσο από πλευράς γεωφυσικής ομορφιάς όσο και από το ανθρώπινο στοιχείο της. Οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοντά με συναδέλφους από Ευρωπαϊκές χώρες για θέματα διδασκαλίας, οργάνωσης σχολείων και εκπαιδευτικών συστημάτων αλλά και για την παρούσα πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Η εργασία μας περιελάμβανε πληροφορίες και ιστορικά δεδομένα των θερμών πηγών στην Ελλάδα καθώς και γενικές ιδιότητες των ιαματικών μας πηγών αλλά και στοιχεία της ιαματικής λουτροθεραπείας. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης διάβασαν απόσπασμα από το αρχαίο κείμενο του Παυσανία που αναφέρεται στις θερμές πηγές του Καϊάφα και περιλαμβάνει δοξασίες της εποχής του 2 αιώνα μ.Χ..

Η παρουσίασή μας εντυπωσίασε τα μέλη της ομάδας για την αρτιότητα και την πρωτοτυπία της και έγινε αντικείμενο θετικών σχολίων ιδιαίτερα από Ευρωπαίους συναδέλφους που γνωρίζουν την Αρχαία Ελληνική ιστορία και κουλτούρα.

 

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησής μας αλλά και της διαμονής μας δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα ούτε στη δική μας ούτε στην άλλες ομάδες. Η συνάντηση  έγινε σε κλίμα ιδιαίτερα ευχάριστο με πλούσιες εμπειρίες  για όλα τα μέλη των ομάδων αλλά ιδιαίτερα για τους μαθητές που αμέσως συναναστράφηκαν τους συνομηλίκους τους και όλοι απολαύσαμε την φιλοξενία του σχολείου της Αυστρίας στο Graz,  St. Martin

 

Στην παιδαγωγική ομάδα συμμετείχαν από πλευράς καθηγητών οι:

 

 

ΠΟΛΙΤΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ                        ΠΕ 18 07 ΑΡΧΗΓΟΣ
ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ                              ΠΕ 03 ΣΥΝΟΔΟΣ
ΧΟΥΝΤΟΥΛΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ       ΠΕ 18 18 ΣΥΝΟΔΟΣ

 

Μαθητές

ΒΛΑΧΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΒΙΒΕ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

ΒΙΒΕ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ

ΒΙΒΕ

ΚΡΗΤΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΒΙΒΕ

ΜΙΣΟΚΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΒΙΒΕ

ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

ΓΠ

ΝΤΕΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΗΛΙΑΣ

ΓΠ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΠ

ΤΟΥΛΟΥΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΠ

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s