The trip to Portugal

This slideshow requires JavaScript.

Έκθεση για την μετακίνηση στην Πορτογαλία

 Peso da Regua

 στα πλαίσια του προγράμματος Comenius

Thermalsprings in Europe.

Τη Δευτέρα 24/10/2010 αναχώρηση από το Ελευθέριος Βενιζέλος για Βαρκελώνη και Πόρτο. Άφιξη αργά το απόγευμα στο Peso da Regua.Συνάντηση και δείπνο με το Διευθυντή του σχολείου υποδοχής Louis Maduro.

Την Τρίτη 25/10/2010 περιήγηση στο χωριό και γεύμα στον ποταμό Duro.Το βράδυ συνάντηση  στο σχολείο με τις υπόλοιπες ομάδες (Ισπανίας, Αυστρίας και Ιταλίας) .

Την Τετάρτη 26/4/2010 συνάντηση εργασίας και παρουσιάσεις των ομάδων για κάθε πόλη που μετέχει στο πρόγραμμα σύμφωνα με το πρώτο μέρος του προγράμματος που ήταν η παρουσίαση των πόλεων των χωρών προέλευσης καθώς και των σχολείων μας.

Ξενάγηση στο σχολείο στα εργαστήρια του σχολείου καθώς και στους αμπελώνες από τους οποίους παράγουν οίνο και τον πουλούν. Το σχολείο είναι επαγγελματικό σχολείο με ειδικότητες: υδραυλικούς, οινοποιούς, αισθητικής-κομμωτικής, μηχανικούς και τουριστικών επαγγελμάτων. Καταλαμβάνει μεγάλη έκταση μαζί με τους αμπελώνες και διαθέτει εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια για όλες τις ειδικότητες, μαγειρεία, βιβλιοθήκη, αίθουσα αναψυχής, αίθουσες πληροφορικής, αίθουσα χημείου κλειστό γυμναστήριο με δύο χώρους άθλησης και όργανα γυμναστικής.

Επιπλέον διαθέτει και καταλύματα μαθητών που μένουν ως οικότροφοι.

Στη συνέχεια της ημέρας επισκεφθήκαμε τμήμα της ορεινής περιοχής και ένα από τα μεγαλύτερα αγροκτήματα παραγωγής οίνου το Quinta de Pacheco. Η περιοχή είναι ορεινή και καταλήγει σε μικρή κοιλάδα που τη διασχίζει ο ποταμός Duro. Καλλιεργούνται κυρίως αμπέλια από τα οποία παράγουν το φημισμένο παγκοσμίως κρασί. Οι καλλιέργειες καλύπτουν τα βουνά και είναι με το σύστημα των σκαλοπατιών.

Επιστροφή και δείπνο στο σχολείο όπου έγινε μικρή μουσική γιορτή και επίδειξη παραδοσιακών χορών από μαθήτριες της σχολής και ιδιαιτέρως από το Capo Verte (πράσινο ακρωτήρι).

Την Πέμπτη 27/10/2010 συνεχίστηκε η συνάντηση εργασίας ώστε να οριστούν οι επόμενες συναντήσεις και να καθοριστεί η πορεία εργασιών πάνω στο θέμα του προγράμματος. Ακολούθησε γεύμα και μικρή εκδρομή σε spa  της περιοχής που έχει μεταλλικά νερά. Επιστροφή και γεύμα στο σχολείο.

Την Παρασκευή 28/10/2010 πήγαμε ολοήμερη εκδρομή στο Πόρτο την μικρή πρωτεύουσα του βορρά της Πορτογαλίας. Μετά την ξενάγηση στην κάβα Porto Ferreira ακολούθησε περιήγηση στο λιμάνι της πόλης και στη συνέχεια πήγαμε να δούμε τον Ατλαντικό ωκεανό. Η εκδρομή τελείωσε με ξενάγηση μέσα στην πόλη σε εκκλησίες και βιβλιοθήκες με ιστορική διαδρομή. Δείπνο στο σχολείο και μικρή τελετή αποχαιρετισμού.

Το Σάββατο 29/10/2010 αναχώρηση για Πόρτο το πρωί και άφιξη στην Αθήνα τα μεσάνυχτα.

Παιδαγωγικά οφέλη και συμπεράσματα

Ήταν η πρώτη φορά που το σχολείο μας υλοποιεί πρόγραμμα συνεργασίας Comenius. Δυστυχώς λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας και των προβλημάτων των τμημάτων δεν ήταν δυνατόν να πάρουμε σε αυτή τη μετακίνηση μαθητές, προβλέψαμε όμως να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό στην επόμενη.

Η φιλοξενία των φίλων και συνεργατών μας στην Πορτογαλία ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική.  Η φροντίδα τόσο στη διαμονή και τη διατροφή μας αλλά και στις ξεναγήσεις ήταν πάνω από τις προσδοκίες μας. Η επαφή και γνωριμία με συναδέλφους από Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σχολεία με συναφή αντικείμενα διδασκαλίας μας έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε εμπειρίες μοναδικές. Αλλά και η γνωριμία με τον Πορτογαλικό λαό τα ήθη και τα έθιμά του, τις γαστρονομικές του συνήθειες και η σύγκρισή τους με τα δικά μας ήταν επίσης μοναδική. Θα μεταφέρουμε στην Ελλάδα και στο σχολείο όλον αυτόν τον ενθουσιασμό μας.

Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μετακίνηση ήταν:

Λουκόπουλος  Αθανάσιος                      Διευθυντής

Πολιτάκη   Ελευθερία                           Υπεύθυνη προγράμματος

Μαρκοπούλου Μαρίνα                          Καθηγήτρια

Μπέγου Ευδοξία                                      Καθηγήτρια

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s